Az élelmezési világnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezésére minden év október 16-án megrendezett világnap. Ez a nap kiváló alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az élelmezési gondok orvoslásának fontosságára, valamint arra, hogy az élelemhez való hozzáférés alapvető emberi jog, amely mindenkinek jár.
Az élelmezési világnapot minden év október 16-án tartják. A dátum azért erre a napra esik, mert a FAO-t 1945. október 16-án alapították Québecben, Kanadában. A világnapot magyar kezdeményezésre hozta létre a FAO 1979-ben, és azóta világszerte több mint 150 országban ünneplik. Érdekesség, hogy a Pékek Világszövetsége 2001-ben ezt a napot választotta a kenyér világnapjává is.
A világnap célja, hogy tudatosítsa az éhezés és alultápláltság problémáját, valamint mobilizálja a cselekvést a világ népességének azon részéért, amely még mindig éhezéstől és táplálkozási bizonytalanságtól szenved. Az élelmezési világnap hangsúlyozza, hogy minden embernek joga van elegendő, biztonságos, tápláló és megfizethető élelmiszerhez.
A nap arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben globális szinten elegendő élelmiszer termelődik, milliók szenvednek éhezéstől és milliárdok nem engedhetnek meg maguknak egészséges étrendet. A fenntartható élelmiszerrendszerek kialakítása kulcsfontosságú az emberiség és a bolygó jövője szempontjából.